Mosoly – az ügyfélszolgálatos elsőszámú fegyvere

 

mosolyogj
Mosolyogj!

Amerikai filmekben az állandó mosoly alapkövetelmény,  az irodák tele vannak “keep smiling” feliratokkal. Tudod, az a 32 fogas mosoly virít mindenhol. 😀 Mosolyogj, akkor is ha mindened fáj, ha a nem tudod a megoldást a holnapra, mert mosolyogni kötelező.

Sokáig teljesen elvontnak gondoltam ezt az amerikai hozzáállást. Mert mi az, hogy mindig mosolyogni?! Egyébként is, hadd legyen már rosszkedvem, akkor vagyok rosszkedvű, amikor akarok. Tudod, szabad ország, szabad rosszkedv. Egyébként is a magyar sírva vigad, hát minek annyit vigyorogni?!

Ma reggel, amikor kinéztem az ablakon a látvány nem hangolt éppen jókedvre. Szürke, hűvös és nedves az idő – nem tudok azonosulni Petőfivel, utálom az őszt. Ráadásul a két apró gyerekem is mindent megtett, hogy ne készüljek el időre, Mégis, akaratból és tudatosan ma is széles mosolyra húztam a szám.

Szabad jókedv

mosolyNem csak rosszkedvűnek szabad lenni ugyanis. Szabad ország, szabad jókedv! Éljen a mosoly. “Brit tudósok megállapították” ugyanis, hogy a mosoly jó. (Ez volt az irónia. Nem tudom ugyanis az információ forrását, többször, több helyen olvastam erről neves és kevésbé neves pszichológusok tollából. A brit tudósok meg olyan jól hangzik, nem?  🙂 )

Amikor tudatosan, erőnek erejével elkezdesz mosolyogni, az ugyanis nem csak kifelé látszik, vagyis több mint álarc. A mosoly visszahat az emberre, és őt magát is felvidítja.

Nem érzed képesnek magad mosolyogni? Egy igazán rosszkedvű reggelen próbáld ki a ceruza-módszert. Fogyj egy ceruzát és keresztben szorítsd a fogaid közé. (Nem kell csikorgatni, elég, ha tartod) Pár percig sétálj így, fogaid között a ceruzával.

Mi ennek az értelme? Ahogy a ceruzát a szádban tartod, egy meglehetősen furcsa, de mosoly-szerű fintor lesz az arcodon. (Egyébként vicces is, a családod biztosan jobb kedvre deríted, de most nem ez a lényeg) Tulajdonképpen ugyanazt az izommunkát fejted ki, mint a mosollyal. Az izmaid állapotát érzékeli az agyad, és megállapítja, hogy te márpedig jókedvű vagy. Így lesz a kényszeredett mosolyodból igazi.

Ügyfélszolgálat és mosoly

Akár hiszed, akár nem, mindannak is köze van az ügyfélszolgálatodhoz, amit eddig írtam. A mosolynak ugyanis azon felül, hogy a saját hangulatodat jelentősen javítja, van egy olyan tulajdonsága is, hogy terjed. Egy őszinte, kedves mosollyal nagyon sok indulat csökkenthető, és megteremthető az a légkör, ahol jó lenni. Vagyis a mosoly az igazi csodafegyver az ügyfélszolgálatod kezében

A mosoly megnyugtat, felvidít, otthon vagy tőle. Azt érzed, itt szeretnek és vártak téged. Nem megoldandó probléma vagy – a problémától senki sem mosolyog ugyebár – hanem kedves ismerős, akinek örülnek. És ez jó érzés. Az ügyfélszolgálatodnak pedig az a célja, hogy a vevődben jó érzést keltsen.

De nem csak személyes találkozáskor fontos a mosoly. Mosolyogj a telefonban is! A mosoly hallatszik! Lágyabbá teszi a hangod, kedvesebbnek, segítőkészebbnek fognak hallani. Próbáld ki! Olvass fel egy szöveget felvételre komolyan, aztán mosolyogva. Hallgasd vissza! Ugye, hogy igazam volt?!

Egy szó mint száz: keep smiling, mosolyra fel!

mosoly2

 

Egyetértesz? Vitatkoznál? Kíváncsi vagyok a véleményedre!