Öltözködés – telefonos ügyfélszolgálaton

Gondolom a cím kellően megdöbbentett. Miért is beszélünk erről, hiszen egy telefonos ügyfélszolgálaton, vagy egy sima chat-en nem látszik, hogy hogyan öltözött fel az ügyfélszolgálatos?

Nem is akkor van ennek jelentősége, amikor egy munkahelyre, irodába elmenve végzed a tevékenységedet. Valószínűleg eszedbe sem jutna a munkahelyeden szabadidőruhában, vagy esetleg pizsamában megjelenni. Mi nők többnyire adunk annyira a megjelenésünkre, hogy a kollégák kedvéért is sminkelünk, és igyekszünk felvonultatni a ruhatárunk, hogy bezsebelhessünk néhány elismerő szót.  De a férfiak is jellemzően borotválkozva, minimum tiszta pólóban érkeznek az irodába.

De mi van akkor, ha te – vagy épp már az alkalmazottad – otthonról látja el az ügyfélszolgálati teendőket?

Szinte kínálja magát, hogy pizsamában vagy melegítőben, kócosan és smink nélkül (férfiak borostásan) ülj a telefon mellé. Hiszen úgy sem látnak. És mennyi időt megspórolsz az öltözködésen.

Nos bár ez valóban nem látnak, én mégis azt javaslom, hogy mielőtt telefonálni kezdenél, öltözz az ügyfélszolgálati stratégiádhoz illeszkedő öltözékbe. Ha a személyes találkozások alkalmával kiskosztümben mennél, akkor igenis otthoni telefonáláshoz is öltözz fel elegánsan. Jó, kiskosztüm talán azért nem kell, de egy blúz, és egy elegánsabb szoknya / nadrág igen.

Természetesen ha farmeros stílusban intéznéd a személyes találkozókat is, a farmer is tökéletes öltözék. De legyél úgy öltözve, ahogy profi üzletasszonynak / üzletembernek érzed magad, ahogy nem lennél zavarban az ügyfél előtt akkor sem, ha személyesen látna.

Miért kell ez?

Talán nem hiszed el, de hallatszik a hangodon, hogy milyen pózban, milyen öltözékben telefonálsz. Teljesen másként fogsz kommunikálni neglizsében, mint öltönyben. És másként fogsz kommunikálni farmerban, mint kiskosztümben. És természetesen teljesen másként az íróasztalod mellé leülve, mint a laptopoddal az öledben fekve.

Az, hogy hogy nézel ki, hatással van a hangulatodra, az önbizalmadra, az önbecsülésedre. És mindez hatással van a szavaidra és a hangsúlyodra.

Elárulok egy “szolgálati titkot”: még a bejegyzések írásához is át szoktam öltözni játszósból üzletiesbe. Nálam ez azért nem a kiskosztüm, most épp szoknya-póló összeállítás, de tréningruhában az írás sem úgy megy.

És ha az alkalmazottad dolgozik otthonról?

Nyilván nem fogsz váratlan időpontokban bekopogni hozzá és ellenőrizni az öltözködését. De fontos az, hogy a felvételi beszélgetésen, vagy legkésőbb a betanításkor neki is elmondd, hogy jelentősége van annak, hogy ő otthon hogyan öltözik fel.

Persze az sem mellékes, hogy nem hátrány az a magánéletben sem, ha az otthonülésben az ember nem lomposodik el teljesen. Márpedig a kiegyensúlyozott magánélet jobb és hatékonyabb munkavégzést is jelent.

Szóval éljen a stílus és a szép ruhák! 🙂

Egyetértesz? Vitatkoznál? Kíváncsi vagyok a véleményedre!